استفاده از راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق برای بالا رفتن سطح آگاهی شما نسبت به تاسیسات برقی و سیمکشی های خانگی و صنعتی، بسیار حائز اهميت است. نیروی برق بهعنوان یکی از مهمترین نیازهای زندگی امروزه، نیازمند انواع سیم و کابل برای دسترسی و گسترش بیشتر است. در بخشهای مختلف مانند مخابرات و سیستم برقکشی، کابل و سیم جز مصالح و تجهیزات ضروری برای انتقال جریان الکتریکی و دادهها هستند. در راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق همراه ما باشید تا به بررسی ویژگیها و طبقهبندیهای انواع سیم و کابل بپردازيم:
همه چیز درباره سیم و کابل ساختمانی
انواع سیم برق
سیم برق یک رشته فلزی روکش دار است که انرژی الکتریکی (جریان برق) را از نقطهای به نقطه دیگر انتقال میدهد. از سیم برق در اتصالات مدار و دستگاهها و همچنین انتقال داده استفاده میشود. سیم برق از یک لایه هادی مسی یا آلمینیومی، بههمراه یک لایه عایق محافظتی تشکیل شده است. در ادامه با توجه به راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق به معرفی انواع سیم برق میپردازیم:
- سیم افشان: این نوع سیم انعطافپذیری بالایی دارد و از ریزسیمهای بههم بافته شده تشکیل شده است. در سیمکشی داخل منازل و کلیدهای اتصال از این نوع سیم استفاده میشود.
- سیم مفتولی: این سیم ساختاری خشک و کم انعطاف دارد و سیم اصلی مورد استفاده در تابلوهای برق است.
- سیم نیمه افشان: نوعی سیم مفتولی است که انعطافپذیری بیشتری نسبت به سیم مفتولی دارد. در سیم کشیهای داخل لوله و زیر گچ از این نوع سیم استفاده میشود.
- سیم ارت: در تجهیزاتی که امکان نشت و اتصال برق وجود دارد استفاده میشود. این سیم با اتصال به زمین مانع برق گرفتگی، در
وسایل برقی مانند یخچال و لباسشویی و حتی خودرو میشود.
- سیم نایلون: این سیم دارای ساختار بسیار نازک بوده و در سیمکشی ساختمانی کاربرد دارد. نکته قابل توجه در سیم نایلونی، عدم استفاده در مکانهایی با احتمال آسیب مکانیکی است.
آشنایی با انواع سیم هاینا
انواع کابل برق
در راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق، به بررسی انواع کابل میپردازیم. کابل مجموعهای از سیمهای روکش دار است که در یک روکش عایقی قرار گرفته اند. هر کابل از یک سیم هات وایر، یک سیم خنثی و یک سیم ارت تشکیل شده است. این تجهیزات برای انتقال برق و داده بهشکلهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. با راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق همراه باشید تا به معرفی انواع کابل برق بپردازيم:
- کابل فشار ضعیف
- کابل فشار متوسط
- کابل فشار قوی
- کابل ضد حریق
- کابل ابزار کنترل
- کابل صنعتی
- کابل ساختمانی
سیم فاکس در مقابل سیمهای مسی چه مزایا و معایبی دارد؟
طبقه بندی انواع کابل بر اساس سطح ولتاژ
طبق راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق، انواع کابل دارای طبقه بندیهای متفاوت از نظر ولتاژ، حفاظت الکتریکی و مکانیکی، نوع عایق و کاربرد هستند. در گذشته کابلها از نظر ولتاژ به ۲ دسته کابل بالا و پایین طبقه بندی میشدند. اما امروزه به شکل حرفهای و تخصصیتر کابلها دسته بندی شدهاند که به بررسی آنها میپردازیم:
- کابلهای فشار قوی: این کابل در نیروگاهها و سیستمهای ولتاژ بالا استفاده میشود. این کابلها برای ولتاژهای ۳۶ کیلو ولت به بالا، بهکار گرفته میشوند.
- کابلهای فشار متوسط: در تجهیزات محیطهایی مانند تأسیسات معدنی، محیطهای صنعتی و تولیدی، پستهای برق سیار و گسترش سیستم برق از کابلهای فشار متوسط استفاده میشود. استاندارد ولتاژ این نوع کابل طبق راهنمای جامع انواع کابل و سیم، بین ۱۰۰۰ ولت تا ۳۲ کیلو ولت است.
- کابلهای فشار ضعیف: این کابلها در زیرساختها ساختمانی و صنایع عمومی مورد استفاده قرار میگیرند. ولتاژ تحملی این نوع کابل تا ۱۰۰۰ ولت است و مانند سایر کابلها از یک هادی مسی یا آلمینیومی تشکیل شده است.
طبقه بندی انواع کابل ها بر اساس نوع هادی
هادی در سیم وظیفه هدایت جریان برق را برعهده دارد. در کابلها هسته یک سیم فلزی را هادی میگویند که از نظر نوع جنس، سطح مقطع و تعداد سیم، دسته بندی میشوند.
از نظر تعداد سیم، هادیها به ۲ دسته اصلی تقسیم میشود که که حد انعطافپذیری کابل را تعیین میکند.
- یکپارچه (تک سیم ضخیم)
- درهم تنیده (چند سیم بههم پیچ خورده)
از نظر جنس هسته هادی، ۲ فلز آلمینیوم و مس بهمنظور ارزانی و غیرآهنی بودن، مناسبترین گزینهها برای تولید کابل هستند. در ادامه راهنمای جامع انواع کابل و سیم به بررسی ویژگیهای هرکدام میپردازیم:
- هادی آلمینیومی: استحکام فلز آلمینیوم در کنار وزن سبک آن، همچنین قیمت ارزانتر نسبت به مس، سبب شده در تولید هادی کابلهای برق از آن استفاده شود. اما این فلز سبک بهعلت هدایت حرارت بالا، سریع گرم میشود و همچنین اکسید سریع آن با هوا و رطوبت، سبب شده از فلز مس استفاده بیشتری شود.
- هادی مسی: هدایت مناسب و مقاوم در برابر اکسید شدن در کنار استحکام و قدرت باعث شده که مس بهترين هادی مورد استفاده در کابلهای برق شود. البته ناگفته نماند که قیمت بالا و صرفه اقتصادی کمتری دارد.
مشخصات فنی سیم مینک چیست؟
طبقه بندی انواع کابل بر اساس نوع عایق
عایق بهمنظور جداسازی رساناهای کابل از یکدیگر استفاده میشود. جنس عایق محافظتی کابلها معمولا از پلیمر است که توانایی مقاوت در برابر جریانهای الکتریکی را دارد. این عایقها بر اساس سطح ولتاژ و استحکام کابل تغیر میکنند. در ادامه راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق، به تعدادی از انواع عایق کابلها، بهصورت موردی اشاره میکنیم:
- عایق پی وی سی
- عایق تفلونی
- عایق پلی اتیلن
- عایق XPLE
- پوششهای بافت چن رشته
طبقه بندی کابل ها بر اساس حفاظت الکتریکی
در راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق، یکی از مهمترین نکات حفاظت الکتریکی از کابلها است. کابلها در اثر ورود جریان برق اضافی بر ولتاژ تحملی، امکان اتصال و خرابی و ایجاد خسارتهای جبرانناپذیر میشوند. از این رو کابلها بر اساس ولتاژ ورودی به کابل و سطح مقطع هسته هادی آنها، به ۳ دسته تقسیم بندی میشوند:
- کابلها با تحمل ولتاژ ورودی کمتر از ۱۰۰۰ ولت
- کابلها با تحمل ولتاژ ورودی بین ۱۰۰۰ تا ۳۶ کیلو ولت
- کابلها با تحمل ولتاژ ورودی ۳۶ کیلو ولت و بالاتر
لیست قیمت سیم هوایی آلومینیومی
طبقه بندی کابل ها بر اساس حفاظت مکانیکی
در تولید کابلها، با در نظر گرفتن آسیبهای مکانیکی، کابلها را بر اساس ویژگیهای خاص تولید میکنند. انعطافپذیری، کشش و مقاومت در برابر سایش و اکسید شدن از عوامل تاثیرگذار در آسیب مکانیکی کابلها هستند. طبق راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق کابلها از نظر نوع هادی، نوع عایق، استفاده از پوششهای مقاومتی مانند پلی اورتان و پی وی سی و زره محافظتی، در برابر آسیبهای مکانیکی محافظت میشود.
طبقه بندی کابل ها بر اساس تعداد رشته
طبق راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق، انواع کابل از تعداد رشته متفاوت برخوردار هستند. این تفاوت بهدلیل میزان متغیر ولتاژ در انواع کابل است. ۳ دسته بندی در تعداد سیم کابلها وجود دارد:
- کابلهای LV (۱تا ۵ رشته سیم)
- کابلهای MV (۱تا ۳ رشته سیم)
- کابلهای HV (۱تا ۳ رشته سیم ضخیم)
طبقه بندی انواع کابل بر اساس نوع کاربرد
کابلها بر اساس نوع کاربردشان بهطور کلی به ۳ دسته تقسیم میشوند:
- کابلهای انتقال قدرت (فشار قوی_ فشار متوسط _ فشار ضعیف)
- کابلهای انتقال دهنده سیگنال
- کابلهای سبک تامین ساختمانی
نتیجه گیری
سیم و کابلها از مهمترین و اساسیترین تجهیزات در صنعت برق و وسایل برقی هستند. کیفیت ساخت و طول عمر یک کابل یا سیم بهشدت حائز اهمیت است زیرا در صورت بروز کوچکترین ایراد در کابل، امکان وقوع خسارت و آسیب زیادی است. بنابراین باید در انتخاب سازنده و برند سیم و کابل دقت کنید. در این مطلب با ارائه راهنمای جامع انواع کابل و سیم برق، ویژگی و نکات مهم سیم و کابل، همراه شما بررسی کردیم تا انتخابی مناسب و آگاهانه در خرید انواع سیم و کابل داشته باشید.
شرکت کابل مسین با تولید انواع کابل و سیم، یکی از بزرگترین تأمین کنندگان نیازهای داخلی و خارجی در حوزه انواع کابل و سیم است و با معتبرین گواهینامههای داخلی و بینالمللی، مطمئنترین گزینه برای انتخاب بهترین و باکیفیتترین سیم و کابل است.