کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها را بهتر بشناسیم. کابلهای ضد حریق به عنوان یکی از مهمترین بخشهای شبکههای ارتباطی میباشد. این کابلها با استفاده از مواد باکیفیت و تکنولوژی مدرن ساخته میشوند. کابلهای ضدحریق که با عنوان کابلهای نسوز هم شناخته میشوند. پوشش این کابلها از بین مواد مقاوم در برابر آتش و حرارت، گازهای سمی میباشند. معمولا از این کابلها برای ایجاد امنیت و کاهش خسارتهای مالی مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به بررسی موارد مهم در رابطه با کابلهای ضدحریق میپردازیم.
تولید کننده کابل در ایران؛ بهترین کیفیت و قیمت در بازار ایران
کابل نسوز چیست؟
در ادامه موضوع کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها باید به این نکته توجه داشته باشید کابلهای نسوز بسیار مقاوم هستند. معمولا این مواد را با استفاده از متریال مقاوم در برابر آتش و حرارت تولید میکنند. در صورت بروز آتش سوزی در مکانهایی که محل انتقال دادهها است، این کابلها در شرایط سخت میتوانند دوام بیاورند. علاوه بر این کابلهای نسوز در هنگام آتش سوزی امکان انتقال دادهها را دارند.
برای ساخت این کابلها از موادی مانند پلیمرهای خاص، متریال شیمیایی مقاوم، فویلهای نسوز استفاده میشود. این مواد میتوانند در برابر حرارت بالا دوام بیاورند.
انواع سایز کابل برق + نحوه تشخیص آن ها
معرفی کابل مقاوم در برابر حریق
برای آشنایی بیشتر معرفی کابل مقاوم در برابر حریق باید بدانید این محصولات از تحمل دمایی بالایی برخوردار هستند. کابلهای نسوز دارای ساختار خاصی بوده که باعث میشود به اندازه مشخصی در برابر آتش دوام بیاورند. معمولا این نوع کابلها را در سیستمهای اعلام حریق مورد استفاده قرار میگیرند.
کابلهای حریق به عنوان یک گزینه مناسب برای محیطهای حساس که احتمال آتش سوزی زیاد است مورد استفاده قرار میگیرد. کابلهای رشتهای را به صورت تک رشتهای یا چند رشتهای تولید میکنند. افراد میتوانند براساس نیازی که دارند، این کابلها را انتخاب کنند.
قیمت کابل سه فاز آلومینیومی را در وبسایت مسین کابل استعلام بگیرید…
کابل مقاوم در برابر حریق از چه عایقی ساخته شده است؟
در ادامه بررسی کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها باید به این نکته اشاره داشته باشیم که جنس عایق آن از سیلیکون انتخاب میشود. این سیلیکونها را با عنوان رابر میشناسند. این مدل سیلیکونها را در بخشهای درونی، بیرونی به کار میبرند. وجود روکشهای سیلیکونی رابر باعث میشود، دوام و استحکام کابلها در مقابل آتش سوزی میشود. این ساختار براساس یک ماده شیمیایی ساخته میشود که در دسته عناصر اصلی با نام سیلیسیم قرار میگیرند. میزان درصد موجود سیلیکون در این کابلها به عنوان ویژگیهای آنها شناخته میشود.
سیلیکون به عنوان یک متریال مصنوعی شناخته میشود که از تنوع بالایی برخوردار است. این ماده دارای کارکردها و اشکال مختلفی هستند. سیلیکونها در دسته شبه فلزات قرار میگیرند. نماد آنها را در جدول تناوبی SI مشخص میکنند. تولیدکنندگان این کابلها در هنگام طراحی و ساخت کابلهای نسوز از نوارهای میکای غیرقابل اشتعال ساخته میشوند. این نوارها برای عایقبندی به کار میروند.
نوارهای میکا را به دور رساناهایی میپیچند که در وسط کابلهای ضدحریق قرار دارند. وجود این نوارها باعث میشود، مقاومت کابلهای نسوز به مقدار زیادی افزایش پیدا کند. استفاده از شبه فلزها برای عایق بندی کابلهای ضد حریق به دلیل خواص شیمیایی و فیزیکی که دارند میتواند تا دهها سال دوام داشته باشند.
انواع سیم و کابل نسوز
سیم و کابلهای نسوز را در نمونههای مختلفی به بازار عرضه میکنند که شامل موارد زیر است:
- کابل کنترل
- کابل قدرت
- کابل فشار قوی
- کابل ابزار دقیق
- کابل اعلام حریق
- سیم دو روکش بافت
- سیم و کابل جرقه زن
ویژگی سیم و کابل نسوز سیلیکونی
کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها باعث میشود در موقعیتهای مختلف عملکرد مناسبی داشته باشند. مهمترین ویژگی که کابلهای نسوز دارند مقاومت آنها در برابر آتش است. این کابلها در هنگام آتش سوزی تا اتمام عملیات مهار آتش میتوانند دوام بیاورند.
- حفاظت از تاسیسات: کابلهای نسوز را به دلیل مقاومت بالایی که دارند مناسب استفاده در تاسیسات است. این کابلها قابلیت مقاومت در برابر آتش را به مقدار زیادی دارد. این کابلها در هنگام قطعی برق یا بروز خرابیها یا هنگام آتش سوزی امکان محافظت از خطوط را به وجود میآورد.
- کمترین میزان انتشار دود: کابلهای نسوز در مقابل آتش سوزی دارای ویژگی کاهش انتشار دود هستند. این قابلیت باعث میشود در هنگام آتش سوزی از انتشار گازهای سمی جلوگیری میکند. در نتیجه افراد میتوانند راحتتر بیرون بروند و آسیب کمتری ببینند.
- عمر طولانی: کابلهای ضد حریق در برابر آتش سوزی عمر طولانی دارند. آن ها میتوانند تحت شرایط دشوار و مدت زمان طولانی از عملکرد مناسب و طول عمر بالایی برخوردار هستند. این کابلها از استانداردهای لازم مقاومت در برابر حرارت بالا برخوردار هستند.
ویژگی های فنی و قیمت کابل آلومینیومی تک فاز زمینی
کاربرد سیم و کابل نسوز سیلیکونی
کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها باعث میشود این محصولات با هدف محافظت و نگهداری از دستگاه های حساس در مقابل حوادث غیر مترقبه به کار میروند. استفاده از این کابل ها باعث می شود به مقدار زیادی از خسارات مالی و جانی جلوگیری شود. معمولا کابل های ضدحریق را برای پیشگیری از آتش سوزی در سیستم های کنترل، ارتباط صوتی، سیستمهای اطفاء حریق، هشدار آتشسوزی استفاده میشود. معمولا میزان دما در این مکانها بالا است. همین امر باعث میشود که استفاده از کابل های سیلیکونی بسیار مورد توجه قرار بگیرد.
در ادامه برخی از کاربردهای کابل های ضدحریق را به اختصار بیان خواهیم کرد.
- صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاهی
- در تمام صنایعی که از کوره ها استفاده میکنند
- سیم کشی هواپیماها و صنایع مرتبط با هوا و فضا
- استفاده در موتورها، ژنراتورها و ترانسفورماتورها
- طراحی تجهیزات آزمایشگاهی، اندازه گیری و کنترل
- صنایع کشتی سازی
- هیترهای الکتریکی
- واگنهای راه آهن
- سیستمهای اعلام حریق
- صنایع فولاد سازی
- صنایع پزشکی
- صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای استفاده از کابل نسوز سیلیکونی
وجود مزایا کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها باعث می شود در صنایع زیادی کاربرد داشته باشد. در ادامه به برخی مزیت های این کابل ها اشاره خواهیم کرد.
- کاهش دود در هنگام حریق و آتش سوزی
- نارسانایی الکتریسته
- در برابر برودت هوا از مقاومت بالایی برخوردار است.
- عدم وجود هر نوع گاز اسیدی در ساختار کابل مورد نظر
- در برابر روغن هایی با وزن مولکولی بالا از مقاومت زیادی برخوردار است.
- در مقابل جریان ناشی از ولتاژ بالا مقاومت مناسبی دارد.
- امکان استفاده از این محصول در محیط های بسیار خشک و بسیار مرطوب وجود دارد.
- تحمل دمایی بالا از مثبت ۲۵۰ درجه سانتی گراد تا منفی ۶۰ درجه مقاومت گزارش شده است.
- انعطاف پذیری لازم را برای حفظ پایداری جان و نصب آسان را ارائه میکند.
- قابلیت آنتی باکتریال و مقاومت در برابر رشد قارچ ها و باکتری ها باعث شده که از این کابل ها در صنایع پزشکی، بهداشتی و دارویی استفاده شود.
معایب استفاده از کابل نسوز سیلیکونی
علاوه بر معرفی مزایای کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها باید به این نکته اشاره کنیم که این کابل ها مانند هر محصول دیگری از معایب نسبی برخوردار هستند. از جمله معایب آن ها به شرح ذیل است:
امکان بازیافت آن ها در محیط زیست وجود ندارد.
در مقایسه با سیم ها و کابل های پی وی سی از قیمت بیشتری برخوردار هستند. این موضوع به علت مواد اولیه خاص و وارداتی است. همچنین فرایند تولید این نوع کابل دارای روش خاصی است.
کابل زره دار چیست؟ با کابل زرهدار بیشتر آشنا شوید
کابل نسوز شیلد دار و کاربرد آن
امروزه با کاربرد گسترده کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها روبرو هستیم. یکی از نمونه های پرکاربرد این نوع کابل ها مدل شیلددار آن میباشد. معمولا از این نوع کابل ها در صنایع مختلف استفاده میکنند. در معرفی کابل های شیلدار باید بدانید که نوعی از کابل های چند عایق با لایه های محافظ هستند. در حقیقت برای تولید این نوع کابل از یک رسانا که رسانای دیگر را پوشش میدهد، استفاده میکنند.
مهمترین هدف استفاده از کابل های شیلددار حفظ اطلاعات و داده ها در مقابل انواع اختلالات و تداخلات مکانیکی و الکتریکی است. ساختار این کابل ها شبیه به نوعی از قفس های فارادی طراحی شده اند. به همین دلیل قابلیت کاهش نویز سیگنال ها را دارند. این ویژگی باعث میشود از تداخل امواج موجود در محیط ناشی از دیگر دستگاه ها جلوگیری شود. از کابل های نسوز شیلددار برای انتقال هر دو نمونه سیگنال های آنالوگ و دیجیتال استفاده میکنند. وجود شیلد در این نوع از کابل های نسوز باعث میشود در هنگام مجاورت با دیگر کابل ها از انتقال نویز جلوگیری شود. این کابل ها قابلیت انتقال همه پارامترها را به شکل صحیح دارند. با استفاده از آن ها سیگنال های دریافتی فاقد خطا هستند.
خرید کابل ماینر | بهترین کابل ماینر چیست؟
استاندارد های سیم و کابل نسوز
کابل های نسوز تحت استانداردهای مختلفی تولید می شوند که به میزان مقاومت آنها در برابر آتش سوزی مربوط میشود.
- استاندارد BS6387:2013 Cat. C: کابل هایی که تحت تاثیر این استاندارد ساخته شده اند از مقاومت بالایی برخوردارند. آن ها میتوانند به مدت سه ساعت ۹۵۰ درجه سانتیگراد دما را تحمل کنند. در این مدت زمان هنگام حریق کابل میتواند به انتقال دیتا مشغول باشد.
- استاندارد BS EN 50200: 2006 + Annex E: در بین استانداردهایی که برای کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها ذکر شده است. این استاندارد جزو سختگیرانه ترین نمونه است. بر اساس تست انجام گرفته توسط این استاندارد این کابل ها باید قابلیت هایی را ارائه دهند. کابل نسوز مخصوص کنترل آتش سوزی بابد بتواند تا ۸۳۰ درجه سانتی گراد دوام بیاورد. مدت زمان ذکر شده ۳۰ دقیقه است. این میزان تحمل در کنار دوام در برابر ضربات مکانیکی است. به این ترتیب که در هر ۵ دقیقه با ضربه های تنشی روبرو شود. از دقیقه ۱۵ تست فرایند پاشش آب شروع شده است. این روش را با عنوان روش اسپرینکلری پاشش آب معروف است.
- استاندارد BS6387:2013 Cat. W: کابل های تولید شده براساس این استاندارد قادرند تا ۶۵۰ درجه سانتی گراد را تحمل کنند. در این مدت کابل ها میتوانند به مدت ۳۰ دقیقه در برابر شعله مستقیم آتش دوام بیاورند. با این فرضیه که از دقیقه ۱۵ پاشش آب انجام بگیرد کابل دچار آسیب دیدگی نخواهد شد.
- استاندارد BS6387:2013 Cat. Z: بر مبنای این استاندارد کابل ها به مدت ۱۵ دقیقه میتوانند در مقابل ۹۵۰ درجه سانتیگراد دوام بیاورند. علاوه بر این قابلیت تحمل هر ضربه در فاصله ی ۳۰ ثانیه را نیز دارند.
- استاندارد BS EN 50200: 2006: بر اساس معیارها و دستورالعمل هایی که در این استاندارد وجود دارد این کابل ها تا ۸۳۰ درجه حرارت را تحمل کند. علاوه بر این میتوانند به مدت ۱۲۰ داین میزان حرارت را تاب بیاورند. با فرض اینکه بر اثر نشست ساختمان در هنگام حریق ضربات مکانیکی اتفاق میافتد. این کابل ها توانایی تحمل هر ضربه را در ۵ دقیقه یکبار را دارند.
تولید کننده کابل نسوز
در این مطلب به بررسی کابلهای ضدحریق و ویژگیهای آنها پرداختیم. معمولا این سوال مطرح میشود آیا کابل های نسوز در داخل کشور تولید میشود؟ در پاسخ باید بگوییم با در سالهای گذشته امکان تولید کابل های نسوز در ایران وجود نداشته است. معمولا این کابل ها به شکل وارداتی به بازار عرضه می شدند. در نتیجه از قیمت بالایی برخوردار بودند. اما در سال های اخیر بر اثر وجود تحریم ها ایران در زمینه تولید این کابل ها به خودکفایی لازم رسیده است. یکی از تولیدکننده های کابل های نسوز استاندارد در ایران گروه مسین کالا است. میتوانید با مراجعه به این تولیدکننده بهترین نمونه های کابل را خریداری کنید. با توجه به اهمیت این کابل ها در صنایع حساس لازم است قبل از خرید از افراد متخصص در این زمینه مشاوره لازم را دریافت کنید.