فهرست مطالب
سیم و کابل وظیفه بنیادی و بسیار مهم هدایت نمودن جریان برق یا الکتریسیته را دارند. سیمها و کابلها از دو عنصر اصلی فلز رسانا و عایق تشکیل شدهاند. مراد ما از رسانای سیم بخش مرکزی سیم و کابل است که کاربردش هدایت نمودن جریان برق است. جنس فلز رسانای بیشتر سیمها و کابلها از دو فلز آلومینیوم و مس است. اما در بیشتر سیمها و کابلها از فلز مس به علت قابلیت بیشتر در انتقال جریان الکتریکی، استفاده می شود.


انواع سیم و کابل
سیمها و کابلهای برق بر اساس کاراییهای مختلفشان و با توجه به میزان جریان عبور کننده از آنها از قطرهای متفاوتی تشکیل شدهاند و این قطر ارتباط تنگاتنگی با میزان جریان عبور کننده الکتریسیته از آنها دارد. در اینجا سعی میکنیم به اختصار به تمامی انواع سیم و کابل پرداخته و همه آنها را به شما معرفی نماییم:
سیمها
سیمهای مفتولی
از اسم این نوع سیم مشخص است که دارای رشتهای از رساناها به شکل مفتولی میباشد. این نوع سیم به علت قابلیت فرم پذیری بالا بیشتر در تابلوهای برق که برخوردار از داکت های شیاردار هستند، استفاده می شود.
سیمهای افشان
فلز رسانای سیم افشان متشکل از چند رشته سیم بسیار نازک مسی است که در مقایسه با سایر سیمها از قابلیت انعطاف پذیری بالاتری برخوردار است. عمدهترین استفاده از سیمهای افشان بیشتر در برقکشی داخلی ساختمانها است. این نوع سیمها نیز دارای سطح مقطعهای متفاوتی می باشند که باعث تنوع بالای این نوع سیم در بازار شده است.
سیم های نیم افشان
اگر بخواهیم ماهیت این نوع سیم را شرح دهیم باید بگوییم که سیمهای نیم افشان خصوصیتی ما بین سیم مفتولی و سیم افشان دارند. به همین دلیل تعداد رشتههای فلز رسانای آن بسیار کمتر از سیم افشان است. درجه انعطافپذیری سیمهای نیمه افشان در مقایسه با سیم های افشان نیز پایینتر است و ولتاژ اسمی و نوع کاربرد آن شباهت به سیم مفتولی دارد.
سیم های نایلونی
این نوع از به هم چسبیدن دو عدد سیم نازک تشکیلشده است. مدل این نوع سیمها در دسته سیمهای افشان جای میگیرد و موارد مصرف آن بیشتر در سیستم برقکشی داخلی ساختمان و به شکل روکار هست. البته سیمهای نایلونی سیمهای ضعیفی هستند و کاربردی در مصارف صنعتی ندارند.
سیم های ارت
سیمهای ارت را از رنگ آنها میشناسند، رنگ این نوع سیم از دو رنگ زرد و سبز تشکیلشده است. از اسم این نوع سیم پیداست که کاربردش جهت متصل نمودن تجهیزات متفاوت به سیستم «ارتینگ» است. یکی از مهمترین خصوصیات سیمهای ارت به درصد خلوص فلز رسانای مس درون آنها بازمیگردد به همین دلیل سیم ارت دارای درجه مقاومت پایین از نظر اهم است که در مورد ارتینگ دانستن آن بسیار مهم تلقی می شود.
سیم های کواکسیال
کارایی سیمهای کواکسیال در مقایسه با سایر سیمها بسیار محدودتر است. سیمهای کواکسیال را با نام سیم آنتن هم می شناسند و کاربرد اصلی آن جهت اتصال میان دستگاه گیرنده تلویزیون و آنتن هوایی است. ساختار ظاهری سیم کواکسیال بسیار شبیه به کابل است به همین دلیل گاه آنها را در دسته کابلها قرار می دهند. اجزای تشکیلدهنده سیم کواکسیال عبارتاند از یک مغزی مرکزی که بهعنوان رسانا عمل میکند، یک عایق میانی ، لایه فویل آلومینیومی، شیلد و در نهایت عایق بیرونی. در سیم کواکسیال به این دلیل از فویل آلومینیومی و شیلد استفاده میشود تا بتوان تا جای ممکن نویزهای موجود در امواج صوتی و تصویری را کاهش داد.


کابلها
کابلهای یک رشتهای
کابلهای تک رشته شباهت زیادی به سیمهای تک رشتهای دارند اما دلیل استفاده از کابل بجای سیم این است: بالاتر بردن میزان حفاظت فیزیکی در اماکن و محیطهایی که ممکن است سیم دچار آسیبدیدگی توسط عوامل خارجی شود.
کابلهای چند رشتهای
کابلهای چند رشته به دلیل ساختار ویژه شان دارای کاربردهای فراوانی هستند و از آنجاییکه از تعداد زیادی از رشتههای مختلف ساخته شدهاند، قابلیت پوشش دهی انواع پروژههای برقرسانی را دارند. البته مکان استفاده کابلهای چند رشتهای بیشتر در جاهایی است که امکان وجود تنشهای فیزیکی و مکانیکی وارده به کابل، کمتر باشد.
کابلهای مفتولی
ساختار این کابلها متشکل است از چند رشته سیم مفتولی به هم تابیده شده که دارای انعطاف پذیری پایینی میباشد. اگرچه قابلیت انعطاف پذیری پایینی دارند اما قدرت انتقال جریان الکتریکی بالایی دارند، به همین دلیل از این نوع کابلها بیشتر در پروژههای صنعتی استفاده می شود.
کابلهای افشان
تفاوت میان کابل و سیم افشان در این است که کابل افشان متشکل از چند رشته سیم افشان در درون یک عایق PVC است. کابلهای افشان در مقایسه با کابلهای مفتولی از درجه انعطافپذیری بالاتری برخوردار است. ممانعت از قرارگیری در معرض تنشهای فیزیکی و مکانیکی نیاز کابلهای افشان است و از این نوع کابل نیز بیشتر در پروژههای صنعتی استفاده می شود.
کابلهای زمینی
از کابلهای زمینی عموماً برای مصارف صنعتی و همینطور کابلکشی برق مستقیم در داخل ساختمانها استفاده می شود. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد کابلهای زمینی درجه محافظت بسیار بالای آنهاست به همین دلیل می توان از آنها در هر شرایطی( شرایط خشک، مرطوب و زمینهای خیس، بتن و آجری کاری) بدون نگرانی استفاده نمود.
کابل دارای زره
این نوع کابل به کابلهای مسلح نیز شهره هستند. کابل زره دار نوعی کابل است که علاوه بر ساختار خودش، از یکلایه مضاعف(زره) برای بالاتر بردن میزان مقاومت آن در مقابل انواع آسیبهای فیزیکی و مکانیکی استفاده می شود. لایه مضاعف کابل زره دار از آلیاژهای فولاد، آلومینیوم و یا گالوانیزه ساخته شده است.
کابل دارای شیلد
شیلد در کابلها به عنوان یک حافظ اطلاعات و یا به عبارتی یک نویزگیر عمل می کند. شیلدها عموماً از جنس مس، آلومینیوم و یا سایر فلزات هادی میباشند. مهمترین و اصلیترین کاربرد آن برای منتقل کردن اطلاعات ما بین اجزاء متنوع یک دستگاه و یا ما بین دستگاههای مختلف می باشد.
کابل دارای فویل
این نوع کابل نیز همچون کابلهای شیلد دار جهت از بین بردن نویز در زمان انتقال امواج به دستگاه کاربرد دارد. کابلهای دارای فویل، یک لایه ورق خیلی نازک از جنس مس و یا آلومینیوم دارند که یک طرفش را لایهای خیلی نازک از نارسانا پوشانده است و قسمت دیگر فویل که رسانا می باشد با متصل شدن به زمین(ارت) باعث از بین رفتن نویز می شود. مهمترین تفاوت میان کابلهای فویل دار و کابلهای دارای شیلد نیز در همین است.
کابلهای فرمان
این نوع کابل مخصوص استفاده در حوزه صنعت هست که عموماً از رشتههای زیادی از فلز رسانا ساخته شده است که برای منتقل کردن اطلاعات دیجیتال و آنالوگ کاربرد دارد.
کابلهای ابزار دقیق
از این مدل کابلها جهت منتقل نمودن اطلاعات و بکار گرفتن فنّاوری کنترل و اندازهگیری مثل اتاقهای فرمان و کنترل در واحدهای صنعتی و نیروگاههای برق بسیار استفاده می شود.
کابلها فشار قوی
از کابلهای فشار قوی جهت منتقل نمودن جریان الکتریسیته و سیستمهایی که دارای ولتاژ اسمی بیشتر از ۱ کیلوولت هستند، استفاده می شود. مهمترین و شاید اصلیترین کاربرد کابلهای فشارقوی جهت انتقال جریان الکتریسیته از مبدأ نیروگاهها به شبکههای توزیع مرکزی و یا شبکههای توزیع اولیه است.

سیم و کابل ارزان
درباره شرایط فروش کابل و سیم با قیمت ارزانتر باید گفت که عموماً بهای سیم و کابلهای برق در درب کارخانه بر پایه هزینههایی محاسبه میشود که محصول تولید شده است. وقتی نمایندگیهای فروش دست به خریداری این محصولات میزنند درصدی بر قیمت تمام شده محصولات خود میافزایند و دلیل این امر بالا رفتن بهای فلزاتی است که ساختار اصلی سیم و کابل را تشکیل می دهند. به همین دلیل بهای تمامشده در درب کارخانه اندکی پایینتر از خرید از نمایندگیهای فروش می باشد. و خیلی از متقاضیان علی الخصوص خریداران عمده محصول به دنبال خرید ارزانتر از کارخانه هستند. از آنجا که قیمت سیم و کابل برق مثل هر محصول دیگری یکی از مهمترین فاکتورها در زمان خرید محسوب میشود به همین دلیل بسیاری از نمایندگیهای فروش مجاز سیم و کابل برق اقدام به فروش محصولات خود با قیمت درب کارخانه می کنند تا شرایطی را برای خریدار خود فراهم نمایند که آنها بتوانند به ارزانترین قیمت به محصول موردنظر خود دست پیدا کنند. پیش از آنکه شما دست به خرید محصول موردنظر خود بزنید باید از شرایط تأثیرگذار بر قیمت سیم و کابل آگاهی داشته باشد و بعد از کسب این اطلاعات قیمت تمام شده را با آنچه فروشندگان غیر متمرکز محصول ارائه میدهند بسنجید آنگاه است که خواهید فهمید( بخصوص در خریدهای عمده و کلان) چه تفاوت اساسی در خرید از کارخانه با قیمت ارزانتر وجود دارد.
قیمت سیم و کابل
در بازار امروز سیم و کابلهای برق حاوی انواع و اقسام متنوعی هستند که در هر دسته از انواع این نوع محصول زیر مجموعهای از محصولات فرعی نیز دیده می شود که تنوع این حوزه را بسیار گسترده کرده است. اما با یک نگاه کلی باید گفت که اکثر این انواع سیم و کابل از عناصر ثابتی تشکیل شدهاند که عبارتاند از: بخش رسانا که عموماً از فلزاتی مانند آلومینیوم و مس ساخته شده اند و بخش عایق سیم و کابل که از جنس PVC و یا پلی اتیلن است. از آنجاییکه قیمت این مواد اولیه که تشکیل دهنده و سازنده انواع سیم و کابل می باشند وابسته به عوامل زیادی است در اینجا سعی میکنیم مهمترین عواملی که بر قیمت سیم و کابل تأثیر میگذارد را به شما معرفی نماییم:
- اندازه و میزان ولتاژ عبوری سیم یا کابل
- اندازه سطح مقطع
- میزان آمپر مصرفی سیم یا کابل
- نوع و جنس روکش یا عایق سیم یا کابل
- نوع حفاظت الکتریکی سیم و کابل
- تعداد رشتههای سیم بکار گرفته شده در سیم یا کابل
- نوع استانداردهای موجود
- و…
این عوامل نقش تعیینکنندهای در بهای تمام شده سیم و کابل دارند و شما پیش از آن باید در مورد محصول موردنظر خود آگاهیهای لازم را کسب نموده و پس از آن دست به خرید بزنید. علاوه بر این متغیر بودن قیمت مس و آلومینیوم در بازار و تغییر مدام آن در بازار نامتعادل امروز نیز امکان ارائه قیمتی ثابت و نهایی را از ما سلب میکند.
خرید سیم و کابل
هر یک فروشندگان سیم و کابل ساختمانی دارای مزیتها و خصوصیات ویژهای هستند که شما را در انتخاب یک فروشنده مناسب یاری می کنند. اما تولیدکنندگانی هستند که به دلیل سابقه طولانی در تولید و فروش تخصصی سیم و کابل و برخورداری از تمامی استانداردهای لازم در این حوزه از تمامی الزامات موجود در انتخاب یک تولیدکننده خوب و مناسب برخوردار هستند. کارخانه کابل مسین MESINCABLE.COM دقیقاً یک نمونه از این تولیدکنندگان است که شرایط بسیار مطلوبی را برای خریداران ایجاد کرده است و در میان بیشتر تولیدکنندگان سیم و کابل در زمره بهترین و مناسبترین تولیدکنندگان قرارگرفته است. کابل مسین با برخورداری از کارشناسان مجرب و متخصص شما را پیش از اقدام به خرید محصول یاری کرده و با دادن اطلاعاتی جامع و کامل هرآنچه نیاز دارید را در اختیارتان قرار می دهند تا خیالتان را از یک خرید آگاهانه راحت کند. علاوه بر این کارخانه کابل مسین از نظر محصولات متنوع با تمامی استانداردهای مورد نظر، تولیدکنندهای بسیار نمونه است که هر نوع محصولی را میتوانید در آن بیابید. یکی دیگر از مزیتهای خرید از کابل مسین این است که شما می توانید هر محصولی را با بهترین و منصفانهترین قیمت در آن بیابید. میتوان گفت که سه عامل عمده تنوع محصول، اصالت کالا و قیمتهای منصفانه، این تولیدکننده را به یکی از بهترین انتخابها برای خرید انواع سیم و کابل ساختمانی تبدیل کرده است.
سوالات متداول سیم و کابل
درباره شرایط فروش کابل و سیم با قیمت ارزانتر باید گفت که عموماً بهای سیم و کابلهای برق در درب کارخانه بر پایه هزینههایی محاسبه میشود که محصول تولید شده است. وقتی نمایندگیهای فروش دست به خریداری این محصولات میزنند درصدی بر قیمت تمام شده محصولات خود میافزایند و دلیل این امر بالا رفتن بهای فلزاتی است که ساختار اصلی سیم و کابل را تشکیل می دهند. به همین دلیل بهای تمامشده در درب کارخانه اندکی پایینتر از خرید از نمایندگیهای فروش می باشد.در نتیجه خریداران بخصوص در خریدهای کلان طالب خرید از کارخانه هستند.
- اندازه و میزان ولتاژ عبوری سیم یا کابل
- اندازه سطح مقطع سیم یا کابل
- میزان آمپر مصرفی
- نوع و جنس روکش یا عایق سیم یا کابل
- نوع حفاظت الکتریکی
- تعداد رشتههای سیم بکار گرفته شده در سیم یا کابل
- نوع استانداردهای موجود برای سیم یا کابل
- و…
سیمها و کابلهای برق بر اساس کاراییهای مختلفشان و با توجه به میزان جریان عبور کننده از آنها از قطرهای متفاوتی تشکیل شدهاند و این قطر ارتباط تنگاتنگی با میزان جریان عبور کننده الکتریسیته از آنها دارد.